Itt van most: Főoldal Borvidékek Pfalz Borvidékek Pfalz

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Pfalz

borregio_nemetorszag_pfalz_catheader

Statisztikai szempontból minden negyedik palack német bor a pfalzi borvidékről származik. Németország második legnagyobb borvidékén mintegy százmillió szőlőtőke áll, egy észak-déli irányban 85 km hosszan elnyúló, de csak 7 km széles területen. A legjobb termőhelyek a Pfalzi-erdőtől (Pfälzer Wald) keletre fekvő lankás domboldalakon fekszenek.

A Pfalz borvidékről bővebben

A borvidék közepén fekszik Neustadt an der Weinstraße, egy hosszú történelemre visszatekintő, közepes méretű város, mely nevében is a „német borútra“ (Weinstraße) emlékeztet. A várost kilenc hangulatos borászfalu veszi körül, amely visszaad valamit abból az érzésből, ami a Pfalzot annyira egyedivé teszi, és amely annyira jellemző a régió dinamikájára. A Pfalz borai az északi borvidékek gyümölcsös eleganciájának és a délibb borok erejének és testes strukurájának ideális kereszteződését adják.


A borművelés első bizonyítékai a régióban jóval a rómaiak előtt, a Kr. e. 550-ből való kelta sírokban jelentek meg, de csak a mediterrán hódítók alatt terjedt el igazán a szőlőtermesztés. Már a rómaiak is ismerték a késői szüret és a bogyózás jelentőségét. A rómaiak visszavonulásával és a népvándorlás megindulásával a szőlőtermesztés megszűnt a területen, egészen a 7. századig, amikor a kolostorok felelevenítették a borkészítés hagyományát. Az első dűlőleírások, amelyek részben még ma is érvényesek, a 12.-13. századból származnak.

A 20. század közepén a Pfalz egyre inkább elveszítette jó hírét, és borait olcsó, egyszerű asztali bornak könyvelték el. Csak a három „nagy B“ – Bassermann-Jordan, Buhl és Bürkin-Wolf – mutatták meg boraikkal, hogy milyen lehetőség rejtőzik a szőlőkben. Azóta szerencsére változott a helyzet, és számos pfalzi borászat felemelkedett a német és nemzetközi rizling-készítés legjobb művelői közé, újraértelmezve a nagy, elegáns és komplex rizling fogalmát.

Termőterület: 23.559 ha
A rizling aránya:

 

22%
Talajtípusok: Neustadttól délre, a Déli Borút (Südliche Weinstraße) elnevezésű területen, főleg agyag és lösz, az északi régióban (Mittelhaardt/Deutsche Weinstraße) könnyebb, vízáteresztő agyagos homok vagy homokos agyag. A borvidék síksági részén, a dombokon és a környező hegyek lábánál vastag agyagos lösztakaró, váltakozó mészkőtartalommal. A környező dombvonulatokon főleg mészkő.
Átlagos éves csapadékmennyiség: 668 mm (Neustadt an der Weinstraße) 
Éves átlaghőmérséklet:   10,4 ºC (Neustadt an der Weinstraße)
Évi napos órák száma: 1.800 (Neustadt an der Weinstraße)

Rendezési elv:     Mutat: #  
  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»

Találat 1 - 4 / 4

Forster Elster Riesling 2015

Színe aranysárga. Illatában érett, sárga gyümölcsök jelennek meg, őszibarack és mangó. A szájban lédús és tömör, szép extrakttal. Komplex kései szüretelésű rizling, amely finom fűszerességben és erőteljes lecsengésben teljesedik ki. Szárnyasokhoz, világos 
Termék részletek...


Riesling trocken 2015

Egy nagyszerű bestbuy birtokriesling a szenzációs 2015-ös évjáratból 
Termék részletek...


Ungeheuer Auslese Goldkapsel 2011Ungeheuer Großes Gewächs 2015

Színe közepes zöldessárga. Illata összetett, friss, narancsszínű gyümölcsöket idéz – sárgabarackot, grapefruitot. Trópusi tónusok is megjelennek, ananász és sárgadinnye, fűszeres-mentás aláfestéssel. Ízében a hihetetlenül koncentrált, zaftos gyümölcsösség 
Termék részletek...  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»
Találat 1 - 4 / 4
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt


A Pfalz régió térképe

terkep_pfalz_attekinto_thumb

Pfalzi termelőink

Weingut Georg Mosbacher

Jellemző aromák

foaromak_pfalz
A pfalzi rizlingek általában kevésbé savasak, textúrájuk gyakran krémesen telt, aromáik őszibarackot és körtét idéznek.

A Pfalz talajtípusai

loess_thumb

Évi 1.800 napsütéses órájával a Pfalz az egyik legmelegebb német borvidék. A talaj színes homokkőből, meszes agyagból, löszből, bazaltból, márgából és porfírból áll.