Itt van most: Főoldal Borvidékek Rheingau Borvidékek Rheingau

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Rheingau

borregio-nemetorszag-rheingau_catheader

Nincs még egy olyan német borvidék, ahol a gazdasági siker és ezzel együtt a legtöbb érintett sorsa ennyire egyetlenegy szőlőfajtától függne: a rizlingtől. A megművelt terület mintegy 80%-án rizlinget termesztenek, amivel a Rheingau egymagában a világ rizling-termőterületének 7,3%-át teszi ki. A chardonnay-t és a többi világfajtát itt hiába keressük.

A Rheingau borvidéket a rizlingnek is egy bizonyos megjelenési formája segítette világhírre: az édes vagy száraz válogatások (Auslese), bogyóválogatások (Beerenauslese), fagyott bogyóválogatások (Trockenbeerenauslese) és jégborok (Eiswein), amelyekben az elegáns édességet az aromák különlegesen rafinált játéka kíséri.

A Rheingauról bővebben

 

rheingau_kloster_eberbach
 

A borkészítés hagyománya ezen a vidéken a Kr.u. 1.évszázadba nyúlik vissza, amikor a területet a rómaik tartották megszállásuk alatt. 983-ban a Rheingau a mainzi érsekség (később választófejedelemség) fennhatósága alá került. Az ezt követő időszakban több jelentős kolostort alapítottak a vidéken, pl. a johannisbergi kolostort és az eberbachi ciszterci apátságot, amelyek nagy energiákat szenteltek a borkészítésnek. A megművelt terület már a 13. század közepén nagyjából megfelelt a borvidék mai kiterjedésének.

A Rheingau földrajzilag a Rajna-Majna vidékhez, vagyis Közép-Európa egyik legmelegebb és legszárazabb éghajlati zónájához tartozik. A klasszikus rizling-termőterület azon az 50 kilométer hosszú szakaszon fekszik, ahol a Rajna keletről nyugat felé folyik, nem pedig délről észak felé, mint egyébként.

A Rheingau néhány pincéjében rejtőznek olyan borok, amelyek még Napóleon uralkodása idején kerültek palackba, s amelyek az árveréseken időről időre feltűnést keltenek. Megfelelő tárolás esetén a rheingaui rizling ilyen hosszú idő után is élvezhető.

Telepített terület: 3088 ha
Szőlőfajták: rizling (78%), pinot noir (13%)
Meghatározó talajtípusok:  A magasabb fekvésű területeken a pala és a kvarcit, míg a völgyben az agyag és a lösz dominál. A Rheingau északnyugati végében, Assmannshausen környékén a talaj elsősorban fillit-palából áll. 

 

 Rendezési elv:     Mutat: #  

Találat 1 - 5 / 11

Berg Roseneck GG 2015

Hűvös, minerális, citrusgyümölcsöket idéző illat, némi almával és őszibarackkal. Tiszta, feszes szerkezet, finom gyümölcsösség, hangsúlyos ásványosság és növényi jegyek jellemzik, nagyon finom, elegáns savakkal, szép textúrával, hosszú utóízzel. Lecsengé 
Termék részletek...


Berg Rottland GG 2015

Riesling felsőfokon! Elegancia, egyensúly és finesse... 
Termék részletek...


Berg Rottland GG 2015

Illatában intenzív barack-, zsálya- és füstölt mandula aromák jelennek meg. A szájban az erős sárgabarackmag-ízhez élénk, édeskés gyógynövényes jegyek társulnak. Struktúrája markáns, összhatása mély és zamatos. Kemény magvú gyümölcsöket idéző lecsengése 
Termék részletek...


Berg Schlossberg GG 2015

Leitz zászlósbora, és nagy valószínűséggel az évjárat legjobb száraz rizlingje a Rheingauból 
Termék részletek...


Berg Schlossberg GG 2015

A legjobb rheingaui Grand Cru talán legjobb bora... 
Termék részletek...

Mutat: #  
Találat 1 - 5 / 11
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt


A Rheingau dűlői

rheingau_duloterkepe_thumb

Rheingau-i termelőink

Georg Breuer
Weingut Josef Leitz

Jellemző aromák

foaromak_rheingau
Karakteres savak, őszibarack, méz, néha gyanta, dió és föld - a rheingaui borokat gyakorta jellemzik ezek az illatok és ízek.

A Rheingau talajtípusai

loess_thumb

A magasabb területeken főként pala és kvarcit, a völgyben lösz és agyag alkotja a talajt, melyen temperamentumos és fűszeres fehérborok teremnek. A Rheingau északnyugati végében, Assmannshausennél a fillitpala dominál. A képen: löszben gyökerező tőke.