Itt van most: Főoldal Termelők von Racknitz Termelők von Racknitz

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

von Racknitz

luise_von_racknitz_matthias_adams
Luise Freifrau von Racknitz és Matthias Adams borászatuk 2003-as megalapítása óta a spontán erjedésre és kitűnő dűlőik természetes adottságaira alapozzák munkájukat.

A disibodenbergi kolostor egykori gazdaságában a falakból is a tradíció árad. A von Racknitz család helyi története 200 évre, a környék borászati hagyománya még sokkal régebbre nyúlik vissza. Az első kolostort a környéken a 7. században alapította Szent Disibodus, az egyik legjelentősebb németországi hittérítő.

Ha azonban az elmúlt néhány év legsikeresebb kezdő borászai, Luise von Racknitz-Adams és Matthias Adams borairól van szó, amelyeket 2003 óta készítenek, akkor nemigen beszélhetünk hagyományról. A páros 13  hektáros birtokán következetesen dűlőborokat készít, spontán erjedéses módszerrel, tenyésztett élesztőfajok hozzáadása nélkül. A borokat sokáig, ha lehetséges, egészen a palackozásig az élesztőn hagyják, acéltartályokban. A száraznak nevezett rizlingek (1:1-es sav-cukor aránnyal) a minőségi bor (QbA) megjelölést viselik, de ez ne tévesszen meg senkit, a kezdeti mustfokot tekintve ugyanis ezek a borok a késői szüret vagy válogatás kategóriába tartoznának.

További Információk

disibodenbergi_kolostor
Szent Disibodus a 7. században alapított itt monostort. Hildegard von Bingen is itt élt negyven évig, és itt alkotta fő műveit.

A birtok dűlői – a szinte kizárólagosan tulajdonolt Disibodenberg Odernheim községben, a Hermannshöhle dűlő Niderhausenben illetve a Königsfels dűlő Schloßböckelheimben – mind elsőrangú, meredek, néhol nagyon meredek fekvésű termőhelyek. A kolostorhoz tartozó szőlőhegyeket a 11. század óta folyamatosan művelik.

A borászat és a kolostor romja 1753 óta van a von Racknitz család birtokában. A némelyütt 60 éves tőkék különböző palarétegek, vulkanikus kőzetek vagy homokkő mélyéről nyerik a tápanyagokat. A borok a termőtalaj nyelvét beszélik, és kiemelkedő mineralitásukkal, mélységükkel és kifejezőerejükkel magas mércét állítanak versenytársaiknak. “A mi boraink – mondja Matthias Adams – büszkék az eredetükre”. És remélhetőleg készítőikre is, akiknek mindössze öt év alatt sikerült kivívniuk a szakma elismerését, sőt, tiszteletét.

Luise von Racknitz és Matthias Adams készítik a Nahe mentén a legizgalmasabb és legeredetibb borokat. A hatalmas mineralitás és fűszeresség gyakran meglepően karcsú testben lakozik.
Stuart Pigott: Kleiner genialer Weinführer, 2009
.

 Rendezési elv:     Mutat: #  

Találat 1 - 5 / 6

Disibodenberg 2013

30 éves tőkékről, a Disibodenberg legjobb parcellájából származik, amely parabolaszerűen dél felé nyílik, fölötte pedig egy hatalmas, a meleget elraktározó homokkő szikla. Finoman fűszeres ásványosság, visszafogott citrus, alma és sárgabarack aromák páros 
Termék részletek...


Hermannshöhle GG 2013

A Nahe legismertebb dűlőjéből, részint 50 éves tőkékről származik ez az elegáns, nagy mélységű rizling. Kifinomult ásványosság, intenzív őszibarack aromák jellemzik, lecsengése hosszú. Nagy öregedési potenciál rejlik benne. 
Termék részletek...


Klamm 2013

Mély és sokrétű, fűszeres illat, exotikus nüanszokkal és egy lehelletnyi feketeszederrel. A korty feszes és lédús, érett, tiszta gyümölccsel és némi borssal. Nagyon finom, élénk savak, szép test. Az íz hosszantartó, mély, nagyon minerális, erőteljes. Nagy 
Termék részletek...


Nahe Riesling trocken 2013

A von Racknitz pince eddigi talán legjobb birtokrizlingje. Illatában gyógynövényes-fűszeres, erős citrusos jegyekke. A szájban karcsú, fanyar növényi aromákkal, finom, élő savakkal és visszafogott ásványossággal. Kerek, kiegyensúlyozott bor, jó lecsengéss 
Termék részletek...


Traiser Rotenfels 2013

Illatában érett, részben aszalt barack, finom málnás-szedres aromákkal, enyhén karamelles jegyekkkel és meleg hatású ásványossággal. A korty olajosan testes, lédús, enyhén édes. Nagyon érett, szinte karamelles gyümölcsösség, finom savak, növényi és dohány 
Termék részletek...

Mutat: #  
Találat 1 - 5 / 6
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Mások szemében...

„Ez a borászat számomra az év felfedezése. A pince kínálatát csodálatra méltó letisztultság és struktúra jellemzi. Az élvonalban négy gyönyörű, száraz karakterbor áll, amelyek illatukban, ízükben és szerkezetükben is saját terroirjukat adják vissza. Bravó!”
Mario Scheuermann borújságíró, 2008 december

Mit mond a cimke?

cimke_von_racknitz_thumb

A borászat környéke

terkep_von_racknitz_dulo_thumb

A Hermannshöhle dűlő

fekete_pala_thumb

A Hermannshöhle dűlő Niederhausen községnél – több, mint száz éve a legnagyobbra tartott termőhely a Nahe mentén. A talajban szürkésfekete pala, vulkáni erupciós kőzet, porfír és mészkő keveredik. Súlyos, de finom fűszerességű és elegáns rizlingek származnak innen, melyek komplexek és hosszú élettartamúak.